Posted by & filed under Planinske trke.

      Fotografije sa trke

 

11.oktobra 2014.g, održala se treća po redu avanturistička trka u opštini Zubin Potok. Oktobarski sunčan i veoma topao dan dočekao je oko sto učesnika koji su tog dana startovali u 8h iz sela Kovače na 713 mnv. Sportska staza bila je duga oko 25 kilometara sa najvišom tačkom vrha Berim na 1731m, dok je rekreativna bila kraća i obuhvatila nešto nižu tačku, odnosno prevoj Previju na 1305 mnv. Cilj je bio u kampu na jezeru Gazivode.

Velika većina učesnika opredelila se za pešačenje, stoga ne objavljujemo rezultate prvih deset u muškoj i ženskoj kategoriji, već samo takmičare koji su pretrčali 25 kilometara ni malo lakog terena sa visinskom razlikom od 1018 m.

ŽENSKA KATEGORIJA:

 1. Marta Jovanović 03:05:56
 2. Marija Ćosić 03:27:58
 3. Ana Milosavljević 03:36:30

 4. Anne Meskanen 03:41:33

MUŠKA KATEGORIJA:

 1. Aleksandar Dimitrijević 02:21:22
 2. Goran Miličić 02:28:16
 3. Dišo Đurić 02:28:28

 4. Sreten Biljić 02:50:02

 5. Đorđe Dukić 02:59:25

 6. Milan Prodanović 03:04:40 km

 7. Dragoje Kastratović 03:13:35 zvecan

U saradnji sa “Otdoor In” iz Zubinog Potoka ovaj događaj protekao je na visoko profesionalnom nivou što je retkost u Srbiji. Posvećenost “Outdoor in” tima prema ovoj trci primetili su i mnogi koji su bili i na našim prethodnim trkama. Kao i uvek pokazali su se kao najbolji domaćini u želji da prezentuju i promovišu svoj kraj koji ima veliki potencijal ne samo za razvoj turizma, već i mnogih sportova na otvorenom i avanturističkog turizma.

U logistici je bilo oko 50 ljudi. Na kontrolnim tačkama delila se voda i slatkiši, dan pre sendviči. Desetak terenskih vozila dežuralo je ceo dan na terenu, kao i služba hitne pomoći i policije. Pored kontrolora iz “Outdoor In” tima, veliki doprinos u logistici dali su momci iz civilne zaštite Zubinog Potoka, pritekavši u pomoć kome god i šta god je zatrebalo i prevozeći sve što je bilo potrebno. Takođe su i bajkeri koordinirali na terenu.

Staza koju su Ricko, Željko i Lazar pre trke markirali, a dva dana pre iste je svi mi zajedno pojačali označavajućim trakama je bila odlično označena da je mogla lako da se prođe i bez vodiča. I pored ove činjenice, domaćini su uposlili vodiče Miroslava Lazarevića i Miroslava Božovića (PK Berim iz Zubinog Potoka), Žarka Prodanovića (PK Gora iz Kragujevca) i Radeta Kneževića (PK Kopaonik iz Zvečana) da vode i paze na učesnike koji nisu trčali iz sportske, kao i rekreativne kategorije. Miroslav Ćela Lazarević iz PD Zmaj iz Zvečana i Bojan Slavković su bili zaduženi za fotografisanje. Za one brže tu je bio Nikola Bojović koji je bio na začelju kolone. Pored domaćih bilo je puno stranaca iz Finske, Nemačke, Grčke, Irske, Belgije, Švajcarske i Italije, a šetnju Mokrom Gorom ulepšali su paraglajderisti koji su poleteli sa Berima i jedrili nebom iznad nas.

One prve koji su stigli na cilj Sreten, državni reprezentativac u kajaku, provozao je po jezeru, dok su se ostali sunčali na plaži ili šetali u okolini čekajući ostale. Neki su i sami probali da veslaju održavajući ravnotežu kao početnici u nestabilnom kajaku.

Po završenoj trci, u velikoj prostoriji na obali jezera učesnike je dočekao svečani ručak, proglašenje pobednika i dodela nagrada. Prvo mesto po 100 evra i paket Revita napitaka, drugo po 50 evra i treće po 20 evra za mušku i žensku kategoriju.

Od pobednika moram da istaknem Martu Jovanović i Gorana Miličića iz Zubinog Potoka i Dišu Đurića iz Kosovke Mitrovice, atletičare kojima je ovo bila prva planinska trka. Aleksandar Dimitrijević iz Mladenovca (rodom iz okoline Prištine) je takođe početnik u planinskim trkama, a ostvario je prvo mesto. Marija Ćosić iz Smederevske Palanke je zauzela drugo mesto iako je pre trke zbog povrede tetiva stopala razmišljala da li da uopšte trči. Ana Milosavljević iz Beograda je kao i na našoj prethodnoj trci osvojila treće mesto. Anne Meskanen, ambasadorka iz Finske je sa samo 5 minuta razlike stigla iza trećeg mesta, a bila je jedina dama u godinama koja trčala ostvarivši zavidan rezultat. Sreten Biljić iz Bajine Bašte je ovom trkom otkrio svoj novi talenat pored kajaka i nadamo se da će se u buduće češće takmičiti i u planinskom trčanju. Đorđe Dukić iz Sremskih Karlovaca je na našoj prethodnoj trci na Staroj planini osvojio treće mesto, a ovde ga je izgleda očarala lepota Mokre Gore pa je ovog puta malo posustao. Milan Prodanović iz Kosovske Mitrovice i Dragoje Kastratović iz Zvečana su takođe lepo iznenađenje i takmičari koji su prvi put učestvovali u našoj trci i ostvarili dobar rezultat.

 

16e

 

Večernje sate učesnici su proveli na odličnom koncertu grupe iz Raške u Domu kulture u Zubinom Potoku i okolnim kafićima gde je bilo dobro društvo i zabava.

Uz sve aktivnosti, trka je skoro prerasla u Team building. Jutro je osvanulo u sportsko rekreativnom centru “Mokra Gora” gde su u zagrejanoj sali sertifikovani instruktori Joga Saveza Srbije, Andrija Novaković i Ivana Stanković održali javni čas joge za učesnike i domaćine.

U sali je tim “Outdoor In”-a nedavno postavio i veštačku stenu za penjanje i tako podstakao veliki broj mladih ljudi da počnu da se bave sportskim penjanjem.

U povratku ka Beogradu obišli smo manastir Gradac, zadužbinu Jelene Anžujske supruge srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, kad već nismo mogli da vidimo u Brnjacima njen dvor koji je potopljen i ostaci danas leže u dubinama Gazivodskog jezera. Zaustavili smo se i ispod starog grada-tvrđave Maglič i takođe ga obišli, sa kog se pruža predivan pogled na Ibarsku klisuru.

Ovo je jedna od, do sada, najbolje organizovanih trka. Kada se radi sa ljudima kojima je zaista stalo da nešto urade za svoju lokalnu zajednicu, koji su odgovorni i povrh svega poslovni, onda je to veliki korak ka uspehu. Volela bih da je više takvih u našoj zemlji i da interese za dobrobit zajednice stave iznad ličnih interesa.

Najveću zahvalnost dugujem Dragiši Mijačiću, direktoru projekta “Outdoor In” iz Zubinog Potoka, koji je dao sve od sebe da ovaj događaj prođe ovako odlično kako je i prošao. Uz ovakvu požrtvovanost opština Zubin Potok će uskoro postati centar za posetu velikog broja turista i avanturista.

Zato sve vas, koji niste bili, pozivamo da posetite ovaj kraj, jer vratićete se iz istog sa najlepšim uspomenama.

Vidimo se na sledećoj prolećnoj avanturističkoj trci na Tari.

Dragana Rajblović

Sportski klub “Alti”