Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                               Troglav kod Stolova – vrh Kom 1178m

 

                                                                                                                    03.08.

 

       Planina Troglav se nalazi u zapadnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva i Mataruške banje, smeštena između doline Ibra, Lopatnice i Borošnice. Tačnije nalazi se na levoj obali Ibra, odnosno preko puta planine Stolovi. 

        Najviši vrh Troglava je Kom, sa nadmorskom visinom od 1178 metara. Okružen je sa dva vrha približne dužine, a to su Bučje sa 1084 i Pavlovska livada sa 1150 metara nadmorske visine. Planina je dobila ime po ovim vrhovima i dostiže maksimalnu dužinu od oko 10 kilometara. Veći deo planine je pod šumama, dok se pojedini delovi prema Ibru odlikuju erozivnim površinama.

       Planina Troglav poseduje jednu od najatraktivnijih, planinskih staza. Neki čak kažu da je lepša od staze za Stolove. Mada je teško porediti obzirom da je šumovitija. 

 

 

 

Na uspon se kreće iz sela Lopatnica (kod Bogutovca) na 335 m . Kružnom stazom prelazi ukupno 19 kilometara sa oko 900 metara visinske razlike.
Staza do Koma vodi kroz šume i livade, prepune zelenila, raznobojnog cveća, lekovitog bilja, ali i lepih vidikovaca. U nekim trenucima se osećate kao da ste u amazonskoj prašumi. 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 23h.

         Kotizacija: 2800,oo

         Prijave na mail altionline@gmail.com   

         Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)   

                                                                                                                 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                      

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.