Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

        Tumane – Golubačka tvrđava, vrhovi Venac 558 m,i Sokolovica 532 m

 

                                                                                       

 

             Dva kilometra od manastira Tumane kreće pešačka staza koja vodi živopisnim predelima od sela Krivača preko livada, šuma, vidikovaca i vrhova kao što su Venac i Sokolovica sve do tvrđave Golubac. Sa vrha Venac vidi se široki Dunav koji ulazi u Đerdapsku klisuru, a sa stena Sokolovice u dubinama vijuga kanjon reke Brnjice, dok se iznad uzdiže tumanski Crni vrh.

             Prilazeći Dunavu stiže se do vidikovaca Zmajev vrt i Velika čuka sa kojih se pruža pogled na Golubačku tvrđavu (izgrađenu od strane Ugara u 14. veku) do koje potom silazimo i koja je krajnja tačka pešačke ture. Iako je staza dužine 20 – 22 kilometra, nije zahtevna jer nema dugih uspona, ali svakako nije ravna i nije za osobe bez kondicije.

Foto: Nick Grey Brnjica

 

PLAN AKCIJE: Putujemo autoputem za Požarevac i dalje do manastira Tumane (u 14. veku podignut na mestu pogibije Sv. Zosima Tumanskog). Posle pauze za obilazak manastira, nastavljamo busom do mesta starta pešačenja. 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

                                        

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.