Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

        Tumane – Golubačka tvrđava, vrhovi Venac 558 m,i Sokolovica 532 m

 

                                                                                                    17.03.

 

             Dva kilometra od manastira Tumane kreće pešačka staza koja vodi živopisnim predelima od sela Krivača preko livada, šuma, vidikovaca i vrhova kao što su Venac i Sokolovica sve do tvrđave Golubac. Sa vrha Venac vidi se široki Dunav koji ulazi u Đerdapsku klisuru, a sa stena Sokolovice u dubinama vijuga kanjon reke Brnjice, dok se iznad uzdiže tumanski Crni vrh.

             Prilazeći Dunavu stiže se do vidikovaca Zmajev vrt i Velika čuka sa kojih se pruža pogled na Golubačku tvrđavu do koje potom silazimo i koja je krajnja tačka pešačke ture. Iako je staza je dužine 20 – 22 kilometra, nije zahtevna jer nema velikih uspona, tj. ima oko 300 m visinske razlike.

Foto: Nick Grey Brnjica

 

PLAN AKCIJE: Putujemo autoputem za Požarevac i dalje do manastira Tumane (u 14. veku podignut na mestu pogibije Sv. Zosima Tumanskog). Posle pauze za obilazak manastira, nastavljamo busom do mesta starta pešačenja. Po završetku akcije ko želi može obići Golubačku tvrđavu (izgrađena u 14. veku od strane Ugara).

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22h.

Kotizacija: 2400,oo

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

                                        

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.