Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                                                                                      

                                   Petruška oblast – kanjon Crnice

                                                                        

                                                                  Drevna staza Petruških monaha sa ostacima starog grada
                                                                  Petrusa, rano-hrišćanskih svetilišta i Klisura reke Crnice

 

 

             Reka Crnica, koja izvire na južnom delu Kučajskih planina, dugačka je nepunih trideset kilometara i uliva se u Veliku Moravu kod Paraćina. Njen kanjonski deo je dug deset kilometara, gde su skriveni ostaci desetak starih manastira koje su osnovali hilandarski monasi iz vremena pre Nemanjića, i jedan još stariji grad. Na atraktivnim lokacijama kanjona, ali i skrivenim zelenim platoima nalaze se ostaci manastira (Namasija, Sveta nedjelja, Sveti Đorđe, Sveti Jovan glavosek, Blaga Marija Petruška…) i grada tvrđave (Petrus) po kojoj se ceo kraj zove Petruška oblast.
          Idući dalje kanjonom reke Crnice stiže se do manastira Svetog Sisoja (iz 14. veka podignutog na ostacima manastira iz 8. veka) gde je ujedno i kraj pešačenja. Staza je dužine oko 17 kilometara, sa oko 750 metara visinske razlike kumulativno. (ako neko želi da skrati pešačenje imaće mogućnosti) 

 

                                                                                                  

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:00 h.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs) 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

                                                 

Sa sobom poneti: mali ranac sa hranom (sendviči, suvo voće, koštunjavi pladovi…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, zaštitni faktor za sunce, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

Za dodatne informacije i bogatstva ovoga kraja možete pročitati na ovom linku:  ZVONCARA 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.