Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                Tupižnica (Lasovačka planina) 1160 m

 

                                                                                                     

 

            Planina Tupižnica, poznata i pod nazivom Lasovačka planina, prostire se između Knjaževca i Boljevca. Njen najviši vrh Bučanski kamen, nalazi se na 1160 metara nadmorske visine, a sama planina je tajanstveno lepa i nedovoljno istražena. Ova oaza prirode uvek iznova mami uzdahe planinara koji je pohode, očarani njenom raznovrsnošću, šumama, stenovitim formacijama i vidikovcima sa prelepim pogledom koji se pruža sve do Rtnja. Tupižnica je stanište retkih vrsta životinja i ptica. Pored planinara i speleologa posećuju je i paraglajderi.

         Tupižnicu zovu i “ostrvskom planinom”, jer je sa svih strana okružena nizinom. Poznata je po desetinama speleoloških objekata, od kojih su najpoznatiji “tupižnička ledenica” i “Davidova propast”, duboka stotinak metara. Pored obilja jorgovana i drugog cveća u svom najlepšem cvatu u proleće na Tupižnici ima i raznovrsnog lekovitog bilja. Takođe, ovde je i rezervat jelena kao i farma sa oko 1500 fazana.

 

 

Start pešačenja je iz sela Bučje. Staza je duga oko 13 kilometara sa oko 650 metara visinske razlike.

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Putujemo autoputem Bg – Paraćin i dalje preko Boljevca do sela Bučje. Povratak se očekuje do 23:00h

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju (slojevito) i obuću koja se ne kliza (planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.