Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

                               Planinarska akcija:  Kapadokija i planina Koroglu, uspon na vrh 2499m

 

                                                                                                 

                                                                

                                                                                                       

 

                                                                           

                                                                PLAN I PROGRAM PUTOVANJA:

 

19.05. – Polazak iz Beograda u 17h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Noćna vožnja.
20.05. – Prelazak granice sa Turskom. Istanbul – slobodne aktivnosti. 19h polazak u Bolu. Noćenje.
21.05. – Obilazak parka prirode i jezera u okolini Bolu
22.05 – Uspon na Koroglu Tepesi 2499 m (16 km, 780 m visinske razlike). Povratak u Bolu. Noćenje.
23.05. – Polazak u Goreme. Smeštaj noćenje.
24.05. – Obilazak/pešačenje – Open air museum, Red, Rose, Swords walley (18 km)
25.05 – Balon. Pešačenje dolinom White, Love, (8 km). Učišar (napušteni grad), Pašabagi, Zelve, (Čavušin)
26.05 – Podzemni grad. Kanjon Ihlara (6 km)
27.05 – Polazak u Ankaru. Slobodne aktivnosti. Popodne polazak za Sakarju (Sakarya). Noćenje
28.05 – Polazak za Srbiju. Dolazak u Beograd u večernjim satima

Troškovi puta (autobusom), 9 dana, 8 noćenja 

 

U navedene troškove ulazi:

– prevoz                                                                                                                                                                                                                                    – noćenje u hotelima u dvokrevetnim, trokrevetnim i eventualno četvorokrevetnim sobama sa svojim kupatilima                                                                – doručak u hotelima u Goremeu (4 noćenja)                                                                                                                                                                          – troškovi organizacije, putarine, smeštaj, ishrana, dnevnice vozačima…

U troškove nije uračunato: 

– ishrana (cene hrane u restoranima i prodavnicama u Turskoj su iste kao i u Srbiji)                                                                                                            – ulaznice za lokalitete u Kapadokiji, kanjon Ihlara (u rasponu od 3-8 evra)                                                                                                                            – ostali lični troškovi

Iznos može da se plati u ratama.

Posle ——– povraćaj u slučaju odustajanja moguć je samo bez troškova već plaćenih rezervacija smeštaja i avansa prevozniku, koji su do tog datuma izvršeni

Prijave i detalji na mail: altionline@gmail.com, 

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

Kapadokija je staropersijska reč i u prevodu znači Zemlja lepih konja. U Kapadokiji su živele drevne civilizacije helenska, rimska, hrišćanska i islamska, a takođe je zovu i „ Kolevka hrišćanstva“.
Kapadokija sa svojim vulkanskim stenama neobičnih oblika, izgleda bajkovito, kao zemlja hobita, vilenjaka ili patuljaka. Danas se u tim stenama pored impresivnih istorijskih objekata, nalaze restorani, kafići i hoteli. Sa vrhova stenovitih formacija koji imaju brojne vidikovce sa pogledom i na “vilinske dimnjake”, može da se posmatra let stotine šarenih balona i to sa najboljim pogledom u ranim jutarnjim časovima pre izlaska sunca.
Ovaj fenomen prirode nastao je u 4. veku pre nove ere u belom kamenu, odnosno belom vulkanskom pepelu, znanom kao tuf, koji se milenijumima, uz pomoć vode i vetra, menjao i postao ono što je danas.

 

 

Vrh Koroglu dagi 2399 m i grad Bolu – Bolu je grad (ujedno i opština) između Ankare i Istanbula. Okružen je planinama, gustim šumama, jezerima, potocima, termalnim izvorima. Ovaj region ima nekoliko nacionalnih parkova. U Boluu se nalaze lokaliteti iz Osmanskog doba. U središtu grada može se videti Ulu džamija iz 14. Veka, ali i moderni termalni objekti. Muzej arheologije i etnografije Bolu sadrži artefakte iz hetitskog, rimskog, vizantijskog, seldžučkog i osmanskog razdoblja.
U okolini Bolu najatraktivniji su nacionalni park Yedigöller (Sedam jezera), Aya kayasi vrh 1700m, prirodni park Lake Abant koji je smešten na nadmorskoj visini od 1500 metara, kao i ski centar Kartalkaya usred slikovitih borovih šuma planine Koroglu, čiji je najviši istoimeni vrh Koroglu dagi ili Koroglu tepesi visine 2399 m.

 

 

 

Istanbul, kroz istoriju poznat kao Vizantion, Konstantinopolj i Carigrad, najnaseljeniji je grad u Turskoj Republici i privredno, kulturno i istorijsko središte zemlje. Istanbul je transkontinentalni grad u Evroaziji, smešten na Bosforskom moreuzu (koji razdvaja Evropu i Aziju) između Mramornog i Crnog mora.

 

 

Ankara – 1923. godine postavljena je za prestonicu zemlje, a kao drugi po redu najveći grad Turske, ima oko 4,7 miliona stanovnika. Tokom vekova osvajali su je Aleksandar Veliki, Oktavijan Avgust, a često je bila meta Persijanaca, Arapa i Seldžuka. Zato ovaj grad prožima duh tradicije i bogate kulture različitih naroda uz brojne muzeje i kulturno istorijske spomenike.
Ankara je i odlična prilika za šoping jer je jedan od jeftinijih gradova Turske. Ovo se posebno odnosi na hranu.

 

 

 

Goreme – grad muzej na otvorenom je ustvari kompleks manastira i crkava, izdubljenih u stenama, i nalazi se na UNESC ovoj listi svetske baštine. Crkve u Goremi sadrže najlepše očuvane freske iz ranovizantijskog perioda, a među njima su najposećenije: Tokali, Crna crkva, crkva Svetog Vasilija, crkva Svete Varvare i crkva Svetog Jovana. Kompleks okružuju doline sa kamenim formacijama svakakvih oblika i ne zna se koja je lepša i neobičnija. Doline imaju i specifične nazive – Dolina mašte, Dolina ljubavi, Dolina monaha…Ulaz za muzej je oko 75 lira/ 8 evra.

Cavusina (Čavušin) – Zovu ga Grad duhova zbog napuštenog naselja na uzvišenju u kom su nekada živeli Grci. Kuće su bile izdubljene u stenama, ali su zbog obrušavanja napuštene.

Pasabagi (Pašini vinogradi) je mesto sa najneobičnijom policijskom stanicom, koja je ustvari izdubljena u kamenom stubu. Upravo tu su i najlepši vilinski dimnjaci. Nekada su se ovde u otvorima stena nalazile isposnice monaha od kojih je najpoznatija isposnica Svetog Simeona. Do njih se može popeti drvenim merdevinama

Zelve Vadisi je drugi Muzej na otvorenom. Naselje se prostire na 3 doline koje su povezane stepenicama i stazama, a nekada su korišćeni tuneli čiji su ulazi označeni na stenama i kroz koje se može proći, umesto da se spolja obilazi okolo. Doline su bile naseljene isposnicima između IX i XIII veka da bi ih posle naselile porodice hrišćana i muslimana, tako da ovde ima i crkava I džamija. Naselje je napušteno tek polovinom XX veka kada je država Kapadokiju proglasila nacionlnim parkom.

 

 

 

Uchisar (Učhisar) kamena prirodna tvrđava je skroz izbušena prolazima i prostorijama, a do vrha se dolazi obezbeđenim vijugavim stepeništem sa spoljne strane. Ulaz se plaća simbolično.

Ortahisar – naziv znači središnji dvorac, jer je kasaba u centru oblasti. I tu se uzdiže prirodna tvrđava, mnogo strmija od one u Uchisaru.

 

 

Dernikuyu, podzemni grad – Kapadokija ima brojne podzemne gradove koji su pravi inženjerski poduhvati i remek dela arhitekture, nastali, kako se pretpostavlja još u 7 i 8 veku p.n.e. da bi u kasnijim periodima, za vreme Vizantije, bili prošireni. Svi su ukopani duboko u zemlju i po više nivoa (kao soliteri u utrobi zemlje). 35 km od Goreme, Dernikuju koji su izgradili Frigijci, jedan od najdubljih, 85 metara je ispod površine zemlje i mogao je da primi 20.000 stanovnika. Kroz njega teče pitka voda, ima niz ventilacionih sistema, pojedinačnih stanova, prodavnice, bunare, oružarnice, škole, prostorije za stoku, pa čak i groblje. Grad je skriven iza velikog kamena koji prekriva ulaz, a i svaki od spratova može se zatvoriti na taj način. Podzemni tuneli Dernikuyu-a ga vezuju sa još četiri grada! U vreme persijskog carstva korišćen je kao naselje za izbeglice, a kasnije i kao sklonište hrišćanima od Rimljana i Arapa. Takođe je služio i kao sklonište tokom ekstremnih vremenskih prilika, paklenih vrućina ili jakih hladnoća. Ulaznica je 50 lira – oko 5 evra.

Ihlara kanjon – ova stenovita dolina je najveći kanjon u regiji, udaljen 100 km od Goreme. Kroz kanjon, dubok oko 100 – 150 m, protice Melendiz, reka uskog korita. Duž kanjona su u stenama brojne crkve i monaške kelije, do kojih se prilazi stepenicama. Kanjon postaje religiozni centar u IV veku, a freske su nastale kasnije, oko XI veka. Nažalost mnoge su oštećene, od strane bahatih posetilaca, a neke od zuba vremena.

 

 

 

                                 Maj je idealno vreme za posetu Kapadokiji jer su temperature vrlo prijatne                                                                        

 

 

   OPŠTE INFORMACIJE

– Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska
– Nacionalna valuta je turska lira (TL). Vodeće inostrane konvertibilne valute mogu se zameniti za nacionalnu valutu u                                                     menjačnicama i bankama, čija je mreža vrlo razvijena, kako u turističkim mestima, tako i u gradovima
– Vremenska zona: GMT+1 (jedan sat unapred u odnosu na vreme u Srbiji po letnjem računanju vremena).                                                                      – Pasoš mora da važi najmanje 6 mesci od datuma povratka sa putovanja u Tursku. Ako je izmedju 3 i 6 plaća se kazna, Ako je ispod 3 vraćaju sa granice.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.