Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

                           Valkaluci, vodopad Prskalo, Velika Brezovica

 

                                                                                                           23.06.

 

         U južnom Kučaju, jednom od najnenaseljenijih krajeva Srbije koji obiluje „divljom“ prirodom, smestio se i park prirode Valkaluci, privlačan za istraživanje, ali i uživanje u pešačenju lepim i pustim predelima koje krase reka Nekudovo, ponor Uviralo, Troglan bare, vodopad Prskalo, Mala i Velika Brezovica. Valkaluci (na vlaškom koji se prevodi kao “tiha dolina”) je lovište u kome ima jelena, vukova, divljih svinja… prekriven gustim četinarskim šumama, livadama, bukovim šumama i za sada je “netaknut” zbog nepostojanja puteva za vozila. Nedaleko od Valkaluca je najveće kraško polje Kučaja, Velika Brezovica, čiji prizor ulepšavaju brojni konji.

 

 

        Staza koju prelazimo je kružna, dužine oko 22 kilometra, a uglavnom je čine visoravni i blago zatalasan teren, bez većih uspona i silazaka i neznatnom visinskom razlikom.

         Ponesite za konje so, kocke šećera, šargarepe ili jabuke. Na samom startu ćemo im dati poslastice, što znači da ih nećemo nositi u rancu (kao za Stolove).

         

Polazak je u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje najkasnije do 23:00h. 

Kotizacija: 2800,oo

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.