Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                               Velika Orovica, 856 m

                                                                                                                         

 

Orovica je planina koja se nalazi u nastavku grebena Kablara, a najbliža je selu Tučkovo u okolini Ovčar banje. Njen vrh je Velika Orovica i visine je 856 metara. Uspon do vrha vodi raznolikim stazama – putićem uz Vrnčansku reku, pored granitnih stena, livadama, šumama i po malo kolskim putem.

 

                                                                                    Lepote jesenjih boja su posebno izražene na Orovici !

 

Staza do vrha i nazad je kružna, a sa njenih proplanaka i vidikovaca pruža se pogled najčešće na planinu Ovčar, ali i Mučanj i okolinu.

 

 

Ukupna dužina staze je 15 kilometara sa oko 650 metara visinske razlike. Kružnom stazom se vraćamo na isto mesto gde smo i startovali.

Po završenom pešačenju idemo u Ovčar banju/Kablarsku klisuru, gde se može jesti u nekom od restorana, kupati u bazenu tople banjske vode u velnes centru Kablar (u tom slučaju ne zaboravite kupaći), obilaziti manastiri ili šetati klisurom. Ako neko želi može ceo dan provesti u Ovčar banji i klisuri umesto na Orovici.

Polazak iz Beograda je u 06:00h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Dođite ranije jer krećemo tačno u 6:00h. Povratak se očekuje do 22:00 h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com                                                                     

 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu dok smo na pešačenju. Obući se prikladno uslovima (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.