Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

               Veliki Vranj 884 m, Mijucića pećina, vrelo komnenske reke

 

                                                                                                                 

 

        Homoljske planine sa brojnim vrhovima, obiluju šumama, stenovitim liticama, livadama, proplancima… bogate su i vodom, rečicama, vodopadima, kao i pećinama. Veliki Vranj je sa svojih 884 m šesti najviši vrh Homoljskih planina.
        Vidici koji se sa Vranja pružaju su šuma Trest, vrhovi Štubej, Kobilja glava, Vrata, Veliki i Mali Sumorovac, a u daljini se naziru i Veliki i Mali Vukan i Ježevac. Na drugoj strani, nastavlja se greben Homoljskih planina vrhovima Pojana Tresnita, Kupinova Glava, Zdravča, Oman, a za vedrijih dana mogu se videti i kopovi iznad Majdanpeka, Veliki Krš, Crni vrh i Beljanica. Ovaj veh je izvanredno mesto da se sagleda prostranstvo koje zahvataju Homoljske planine.
        Na Vranj se penje između ostalog i prateći njegov južni greben, usponom od Krepoljina, na kome se dinamično smenjuju pašnjaci i ljuti kamenjar, a sve vreme uz sjajne pejzaže. Povratak sa Vranja je drugom stranom (kružna staza) gde se obilazi Mijucića pećina, koja jedan je od pravih skrivenih bisera Homolja. U njenoj unutrašnjosti se nalazi jezerce, a na ulazu kraško vrelo od kog nastaje Komnenska reka. Takođe ćemo videti i lepe vodopade na Komnenskoj reci, ali i Krepoljinskoj.

        Staza je dužine 16 km sa oko 700 metara visinske razlike.

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30h.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                       

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.