Posted by & filed under Uncategorized.

 

 

  Vidikovac Lazareva stena, Pakljanska prerast i ostali vidikovci oko jezera Rovni

 

                                                                                                              

 

        Rovni je veštačko jezero u zapadnoj Srbiji, nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i najkrupniji je objekat regionalnog vodoprivrednog sistema „Stubo-Rovni“. Akumulacija je formirana u dolinama reka Jablanice i Sušice i nalazi se između sela Stubo i Rovni, 15 km od grada Valjeva. Površina jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmerena dubina iznosi 67 metara.
        Na jezeru postoji nekoliko vidikovaca od kojih je najatraktivniji Velika stena poznat i pod imenom Lazareva stena, na nadmorskoj visini od oko 550m. Sa vidikovca pruža se pogled na jezero Rovni prelepe tirkizne boje, kao i na okolne Valjevske planine. Ovaj vidikovac je jedan od deset najlepših vidikovaca u Srbiji. Uz pomenuti ićićemo na još dva vidikovca, od kojih se drugi zove Divlji breg i sagledati jezero sa više strana, a usput proći nekim manje posećenim stazama.

 


   

      Nedaleko od jezera je mesto Paklje u čijoj se prirodi, poprilično skrivena nalazi istoimena pakljanska prerast. (prerasti su lucni kameni krecnjacki svodovi, koji se uglavnom pružaju preko vode. Mogu biti ostaci nekadasnjih pecina ili cvrsce stene koje su odolele eroziji. Na našoj stazi prvo obilazimo prerast, dalje potom ka Lazarevoj steni I dalje oko jezera na druge vidikovce gde nas bus čeka na drugom kraju.

Staza je dužine 19 km i oko 650 km visinske razlike.

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.