Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                          Stazama kolubarske bitke

 

                                                                                              

 

          Idemo na pravu januarsku turu, kružnu stazu koju startujemo od Ćelija odnosno Vrače brda. Staza je dužine 16 kilometara sa 350 metara visinske razlike. Veći deo ove staze se vodi tokom republičke akcije „Stazama kolubarske bitke“.
          Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je zime 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen, tako da je teren bitke bio prevashodno brdovit. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske.                                                                                                                                                                                          Vrače brdo je uzvišenje u selu Ćelije. Poznato je iz vremena pomenute bitke, kao mesto pogibije Dimitrija Tucovića, prvaka Socijaldemokratske stranke. Najjače borbe su se vodile oko uzvišenja Čovka, gde je povodom stogodišnjice bitke, 2014.g na vrhu podignut spomenik njenim junacima, od strane članova iz PSD “Ćira” iz Lajkovca.
      Spomen-crkva Svetog Đorđa u Ćelijama, sagrađena je 1923. — 1924. Kao spomen kosturnica srpskih i austrougarskih ratnika izginulih u Kolubarskoj bici. Sazidana je na temeljima stare srednjovekovne crkve.
         Nadomak naselja Čibutkovica u dolini Grabovice, nalazi se izvor Barutljiva Voda. Nekada je tu bio i bazen “kisele vode” ali danas ovo, kao i mnogo šta drugo, propada, i pored se stvara deponija smeća.

 


         

 A šta je sve pronađeno na ovom potezu, ne samo oružje i lični predmeti iz bitke, već i iz mnogo ranijih perioda, možete videti na vrlo interesantnom sajtu http://dusan.website.in.rs/

 

Polazak iz Beograda je u 7:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 20:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.