Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                    Remek dela prirode u istočnoj Srbiji

 

                                                                                                           

Putem kroz atraktivnu Đerdapsku klisuru, uz Dunav pored tvrđave Golubac, te kroz Donji Milanovac, stižemo u selo Vratna posle kog se nalazi istoimeni manastir iz 14 veka, kao i čuvene Vratanjske kapije ili kamene preprasti (prirodni mostovi).

Jedan za drugim duž reke Vratne nanizana su tri kamena mosta nad istim rečnim tokom, na samo 3 km i predstavljaju jedinstvenu pojavu u svetu. Prerasti su relativno retka i uvek atraktivna pojava, a njihovo postojanje na reci Vratni, je fenomen gde se na malom prostoru mogu pratiti vrlo različite pojave i oblici reljefa, ali i druge prirodne vrednosti, pre svega retke biljne i životinjske vrste, koje su u ovako specifičnim staništima našle uslove za opstanak.

Treći most je najudaljeniji, ali u njegovoj blizini otkrivene su tri do sada neistražene pećine, a reč je o „pravim draguljima prirode“, dok detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje. U rezervatu Vratne nalaze se i retka stada muflona i krda jelena lopatara.

 

 

Na nekoliko kilometara severno od Vratanjskih kapija, idući stazama skoro pa divlje prirode, dolazi se do još jedne neobične tvorevine prirode, tj. kompleksa pećina i kanjona reke Biger. Sa svojim izvorištem na Ciganskom groblju, u svom vodotoku prima nekoliko manjih pritoka i u reonu Trailov šot ponire u istoimenu pećinu, poznatu u narodu ”pećina koja grmi”

Ukupna dužina staze je oko 16 kilometara i oko 500 metara visinske razlike.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h  sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30 h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

                                                                                                                                                                                      

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…). Sve što je višak može se ostaviti u busu. Obući se prikladno pešačenju tj. obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po mogućnosti sportsku jaknu ili neku drugu laku, toplu i prijatnu za nošenje.

 

                                                                                                                                                              

http://anta019.blogspot.com/2015/12/kanjon-reke-biger.html

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.