Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                 Vujan 856 m

 

            Vujan je planina južno od Gornjeg Milanovca. Najviši vrh je Veliki Vujan 856 m, koga označava kamena piramida sa geodetskom tačkom unutar nje. Planina je skoro u celosti pokrivena gustom listopadnom šumom, osim na obroncima prema reci Despotovici koji sa obroncima Ilijaka (510 m) čine Brđansku klisuru. Posebno je lepo i žvopisnih boja sada u proleće.

 

 

           U udolini između Malog i Velikog Vujana nalazi se istoimeni manastir. Stari srednjovekovni manastir, koji se nekada zvao Obrovin, nastao u doba Nemanjića, opljačkan je i srušen 1597. godine od strane Turaka. Na par kilometara od nekadašnjeg manastira, u šumi, podignut je 1805.g. novi. Crkva manastira Vujan ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države. Manastir je istovremeno i grobna crkva porodice Lunjevica, koju je bogato darivao, ne samo ktitor Nikola Lunjevica, već i njegova unuka, zlosrećna kraljica Draga Obrenović. Ovde je Patrijarh srpski Pavle bio iskušenik od 1944. – 46.g.

 

 

         Naš plan je uspon grebenom Brusnice iz Brđanske klisure. Ovom trasom se retko pohodi Vujan, a vrlo je atraktivna i sa predivnim vidikovcima na klisure i susedne vrhove među kojima i Ilijak. Drugi deo staze, koji vodi ka Malom i Velikom Vujanu, je kroz bukovu šumu. A u njoj nas čeka sremuš! Zato ponesite kese/torbe za branje, tamo gde je najčistiji.

Staza je 15 km dužine (kružna) sa oko 700 m visinske razlike (kumulativno). 

Na putu do mesta akcije obićićemo lokalitet tj jednu od najstarijih nekropola u Srbiji i srednjevekovnu crkvu LINK

                                                                                                                                 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21 h.

Kotizacija: 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

Autor fotografija: Dejan Milošević

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.