Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                             Žaračka planina – vrh Bandera 1051 m

 

 

        Na oko 50 kilometara od Kraljeva, Žaračka planina (1051 mnv) se prostire istočno od varošice Ušće, uz reku Ibar, do sela Gokčanica na jugu i Popove Reke na severu gde se nastavlja na Studenu planinu. Pripada grupi Kopaoničkih planina.
Najviša tačka planine nalazi se na 1051 m pod nazivom Bandera, odakle se pruža veličanstven pogled na Kopaonik, Željin, Goliju, Čemerno, Radočelo i druge planine iz okruženja.

       Na početku, uspon od oko dva kilometra vodi kroz borovu šumu, a potom se izlazi na veliki travnati plato prošaran crvenom klekom, starim hrastovima, četinarima, borovima… Pravo je uživanje hodati kroz ovako raznolike pejzaže bogate mnogobrojnim biljnim vrstama. Na vrhu od 1051m pravićemo pauzu posle čega sledi silazak sa druge strane ove lepe planine, kroz gustu borovu šumu.

      Ukupna dužina kužne staze je 16 kilometara sa oko 800 m kumulativnog uspona/silaska.

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                             

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju ivremenskim uslovima, planinarskje cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za pešačenje.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.