Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                              Zdravča (897m) , Kupinova glava (928 m)

 

                                                                                                        

 

          Homoljske planine nalaze se u Istočnoj Srbiji, između gradova: Kučeva, Majdanpeka i Žagubice. Pripadaju karpatsko-balkanskoj grupi planina i pretežno su izgrađene od škriljaca i krečnjaka. Na području centralnog masiva Homolja nalaze se najviši vrhovi Kupinova glava (928 m) i Zdravča (897 m).
            Sa prevoja Bigerje (710m) na putu Žagubica – Majdanpek startuje se ka grebenu vrha Zdravča (897m) odakle se pruža pogled na Beljanicu, Borski stol, prelepi greben Velikog krša, Deli Jovan…istočno se čak mogu i videti snežni krovovi Karpata. Dalje se nastavlja ka vrhovima Čoka Kurugu (907 m), Čoka Njamci (856 m) i Kupinova glava (ili Čoka Fantina 928 m). Posle pauze i odmora put se spušta u Selište, jedno od retko naseljenih sela u tom regionu, gde je ujedno i kraj pešačenja.
          Vrh Čoka Njamci, u prevodu Nemački vrh, je dobio ime po tome što je u I svetskom ratu predstavljao važnu stratešku tačku nemačke vojske, koja je iz Homoljskih planina kontrolisala prilaze rudnicima u Boru i Majdanpeku. Vrh Kupinova glava je takođe bila značajno uporište u I svetskom ratu, o čemu svedoče još uvek vidljivi ostaci bunkera i rovova na samom vrhu.

           Ukupna dužina staze bila je 17,5km, uz ukupan uspon od 483 m i spuštanje od 850 m. Moguće je da će na stazi u povratku/silasku biti nekih deonica “zarasle” staze koje će nas malo usporiti. Ko nije spreman za iste, ne treba da se prijavljuje. 

 

 

 

Posle pešačenja busom idemo da posetimo vrelo reke Mlave u Žagubici. Pauza pre polaska u Beograd za jelo/piće će biti u nekom od restorana na putu Žagubica – Ždrelo.

 

Ako neko želi da iskoristi dan na drugi način, može isti da provede u banji Ždrelo i bazenima.

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h  sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:00h 
Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 
Prijave na mail: altionline@gmail.com
**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 
Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.
Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.