Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                      Zlatibor – vrhovi Viogor, Kobilja glava, Crni vrh…Prerast Šupljica

                                                                   

 

           Zlatibor pripada grupi Starovlaških planina, odnosno dinarskom planinskom masivu, koji se pruža zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije. Najveći deo ovog područja ima izgled prostrane, zatalasane visoravni sa najvišim vrhovima Tornik (1496 m) i Čigota (1422 m). Iako je centar Zlatibora nagrđen brojnim zgradama, te nemate osećaj da ste na planini, okolina itekako ima šta da pruži, udaljena sela, planinske vrhove i staze sa nenaseljenim prostranstvima, brojne rečice i potoke, pećine, kamene prerasti…

 

 

                                                                                 P L A N   P U T A

 

            Petak – Polazak u 06:00 iz Beograda. Usputna pauza za toalet, kafu. Dolazak u Dobroselicu (20 km od Zlatibora) odakle kreće start za kružnu pešačku rutu na kojoj obilazimo Točkovićku pećinu ili Šupljicu kako je zovu. Pećina je ustvari prerast nedaleko od sela Dobroselica i na južnom je obodu planine Zlatibor. Predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršten je u listu nacionalnog geonasleđa. On takođe spada i među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji sa dužinom od 48 metara, širinom od 12 metara, visinog gornjeg ulaza od 12 metara, a izlaza 16 metara.
Staza je dužine oko 12 km i 500 m visinske razlike kumulativno. Posle akcije, zaustavljamo se za ručak u neki od restorana u okolini. Vožnja do planinarskog doma Tornik i smeštaj.

 

 

 

                Subota.- u 06:00 h polazimo autobusom do sela Semegnjevo odakle startujemo pešačenje do vrha Viogor 1281m. Kroz jedan deo sela protiče reka Kamešina koja se obrušava sa litice visoke 12 metara i pravi vodopad Skakavac. Poslednja deonica ide šumom Semegnjevska gora. Staza je kružna, dužine 19 – 20 km sa kumulativnom visinskom razlikom od 650 metara.
U povratku ka planinarskom domu, zaustavljamo se u centar Zlatibora na pauzu za ručak, prodavnice …

           Nedelja . – pešačka kružna ruta počinje od planinarskog doma. Ide se na vrhove Кobilja glava (1178mnv), Crni vrh (1198mnv) i Džamija (1176mnv). Ukupne je dužine 14 km sa 550 m kumulativnog uspona. Posle ture, pauza za ručak u centru Zlatibora i polazak za Beograd.

 

 

 

 

Kotizacija:

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

***U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.