Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                Slapovi Beli izvorac, Valja prerast – kamena kapija, pećine… 

 

        Spomenik prirode «Bigrena akumulacija Beli izvorac» nalazi se na 10 kilometara od Majdanpeka (od Beograda 191 km). Značajan je zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. U dolini Belog izvorca postoje dve akumulacije bigra različite starosti, taložene jedna preko druge. Ovo prirodno dobro ima veliki broj oblika, pojava i procesa, koji je vodotok Belog izvorca formirao u nataloženim naslagama bigra, nizvodno od izvorišta pomenutog vodoka.

         Na relativno malom prostoru (oko 300 m) nalazi se veliki vodopad, visine 16 m. Ispod vodopada, poniranjem vode kroz bigar, obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa jedne i druge strane. Pretaložavanjem bigra u pećini su obrazovani salivi i stalaktiti od čiste bele sige. Nizvodno od vodopada, u koritu potoka, postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije jezerca prečnika do 10 m i dubine 2-3 m. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, među kojima su dva visoka 5 m. Na osnovu geomorfokoških vrednosti ovaj lokalitet, «Bigrena akumulacija Beli izvorac«, uvršten je u Inventar objekata geonasleđa Srbije.

        Duž slapova i vodenih kaskada krećemo se živopisnom stazom prolazeći pored Kozje i Male pećine (na 325 mnv) koje ćemo obići i uz svetlost lampi slikati se pored stalagmita, bigrenih kada i ostalih pećinskih tvorevina.

 

 

1-3               djerdap-nacionalni-park-beli-izvorac

 

   

         Nakon obilaska izvorišta i pećina nastavljamo ka vidikovcu Straža (541 mnv) na samom grebenu i krečnjačke litice planine Mali Krš odakle se pruža pogled na masiv Deli Jovana, Velikog Krša i Borskog Stola.

        Posle pauze staza ide dalje pored salaša gde se spušta šumskim putem do kamenog mosta Valja Prerast, koji je kao spomenik prirode od izuzetnog značaja i pod zaštitom države. Impozantni raspon prerasti iznosi 150 m, a širina njenog otvora pri dnu u visini rečnog korita 9,7 m.

 

 

20151024_133004      image-25b92a336298c3f1484b7570067538f26348177d93965d807dfe0bf1d2744010-V

 

     Zaštićeni prostor prerasti obuhvata i istoimenu planinsku reku, koja ispod nje prolazi. Šumskim putem nastavljamo sa druge strane kamenog mosta gde je preko širokog platoa moguće prići još bliže prerasti. Odatle ima dva kilometra kolskog puta do asfalta gde nas čeka bus.
 
       Dužina staze je oko 8,5 km sa usponom od oko 300 m

     Po završenom pešačenju busom idemo kod Majdanpeka u Rajkovu pećinu. Lepota ove pećine ogleda se bogatstvom pećinskog nakita od snežno belog kalcita. Ko ne bude želeo da obiđe pećinu moćiće da prošeta prirodom u okolini.

 

Polazak iz Beograda je 10. jula u 06:30 h sa parking na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 22:30 h.

Kotizacija: 2000,oo

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

                                                                                         

                                               U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

                                                                                                                                                             >>>>>>>>Beljanica

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litra vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, tj. trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.